27 март 2018 г.

Войнишки курабийки

   Чудесни класически курабийки! Приготвят се лесно и бързо и дори при ограничено време си струва да се направят. Когато се разнесе ароматът на ванилия и лимон из цялата къща, няма по-приятна гледка от малките нетърпеливи главички, които надничат в кухнята, за да видят какво се пече. Рецептата е адаптирана от "Соленки, сладкиши, кремове" на Добрина Венкова.





Продукти:
3 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.ч. мека мас
2 ванилии
кората на 1 лимон/лимонова есенция
1 с.л. пресен лимонов сок
1 ч.л. сода бикарбонат
1 пак. амонячна сода
ок.800 г пресято брашно
1 жълтък за намазваня
захар за поръсване


 Яйцата се разбиват със захарта до побеляване. Прибавят се ванилията и лимоновата кора  Содата се сипва в киселото мляко и се оставя да кипне, след което с останалите продукти  се прибавят към яйчената смес. Разбъркват се добре, постепенно се добавя брашното и се омесва средно меко тесто. 
  Тестото се разточва на кора от ок. половин сантиметър и се изрязват желаните формички. Курабийките се намазват с разбит с малко вода жълтък и се поръсват с кристална захар. Изпичат се на умерена фурна. Да ви е сладко!
   


4 коментара:

  1. Обичам тези курабии, мама ни правеше често, като деца:), трябва да я подсетя, а защо не и аз да направя, никога не съм ги правила.

    ОтговорИзтриване
  2. Стара изпитана рецепта за прекрасни курабийки, които навремето и моите баби правеха.Старите рецепти са си класика - вкусни и красиви куравийки са се получили.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Много сполучлива рецепта!Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  4. И аз благодаря! Радвам се, че Ви допада!

    ОтговорИзтриване