6 февруари 2018 г.

Картофен огретен със сирене и сос "Бешамел"

   Прекрасно, вкусно, леко и семпло ястие, което може да претърпи какви ли не вариации. Удачно е и когато знаете, че на следващия ден няма да разполагате с много време за готвене, а имате желание все пак да се насладите на нещо топло, вкусно и домашно приготвено. Тогава картофите се сварят предварително, а сосът се приготвя бързо и може да се направи на момента.



Продукти:
1 кг картофи
300 г краве сирене
60-70 г масло
3 с.л. брашно
600 мл прясно мляко
кашкавал за наръсване
сол, черен пипер, индийско орехче



   Картофите се измиват добре и се сваряват, а докато се варят може да се приготви соса. Маслото се разтопява на дъното на тенджера, изсипва се брашното и леко се запича при непрекъснато бъркане. Важно е маслото и брашното добре да се смесят. Добавя се студеното прясно мляко отново при непрекъснато и енергично бъркане, за да не се образуват бучки. Сосът се овкусява с подправките и се вари до желаната гъстота. Добре е да не е прекалено гъст, тъй като при запичането се изпарява още течност.
   Когато сварените картофи се охладят, се нарязват на кубченца и се прехвърлят в намазана с олио или масло тавичка. Между тях се разпределя и натрошеното сирене. Ястието се заливат с бешамеловия сос и се запича на 200-220 градуса. Малко преди да се извади от фурната се наръсва и настърганият кашкавал. Добър апетит!





2 коментара: