28 май 2018 г.

Африкански сом на фурна с корнфлекс, бадеми и ароматен сос

 Едва ли има някой, който още не е чувал колко полезна е рибата и че често трябва да присъства на трапезата. У дома се старая да приготвям риба всяка седмица. Но да похапваш едно и също, колкото и да е полезно, винаги омръзва. Изборът на риба, особено хубава и прясна, е доста ограничен. Затова и се опитвам да разнообразявам менюто с начина й на приготвяне. 
  Днешното предложение освен здравословно се оказа  и много, много вкусно - крехко рибно филе, хрупкава коричка, аромат на свежи подправки и запечени бадеми, апетитен сос....Какво повече да иска човек от една риба :)  





Продукти /за 4 порции/:

4 филета от африкански сом
1/2 лимон
чаша бяло вино
прясна мащерка
пресен риган
шивес /може и перца пресен лук/
малдонска сол, черен пипер, зехтин
натурален корнфлекс
запечени филирани бадеми
1 яйце
За соса:
2 скилидки чесън
шепа наситнен шивес
парченце масло
150 мл бяло вино
5 с.л. готварска сметана
сол, черен пипер



   Филетата риба се измиват и подсушават. Осоляват се със сол, наръсват се с черен пипер и нарязани на ситно пресни мащерка, риган и шивес. Ако не разполагате с пресни подправки, можете да ги замените със сушени, но със сигурност ще се изгуби свежият аромат. Рибата се полива с изцедения лимонов сок, бялото вино и малко зехтин. Овалва се добре в маринатата и се оставя за час в хладилника.
   В това време корнфлексът се натрошава на малко по-малки парченца. Като ориентировъчно количество е достатъчна една голяма пълна купа. 

   За приготвянето на соса, скилидките чесън се обелват и счукват, а шивесът се нарязва на ситно. В случай, че не разполагате с шивес, може да се използва и ситно нарязан пресен лук, но аз предпочитам шивеса, тъй като има по-деликатен аромат. На дъното на касеролка се разтопява маслото, изсипват се лукът и чесънът и се задушават за кратко, след което се долива бялото вино. Оставя се да къкри на тих огън, докато се поизпари алкохолът. Накрая се добавя и готварската сметана, за да се сгъсти сосът. Подправя се със сол и черен пипер. 
   Филетата риба се изваждат от маринатата и се потапят последователно в разбитото яйце, след което в натрошения корнфлекс,  който трябва да полепне по месото добре от всички страни. Оваляните парченца се подреждат в намазнена тавичка и се изпичат във фурната на 220 градуса. Готовите филета се наръсват със запечени филирани бадеми и пресен шивес. Поднасят се с охладения сос и подходяща гарнитура, а комбинацията с добре охладено бяло вино е повече от препоръчителна :) Това е всичко - лесно и много вкусно! Добър апетит!


Няма коментари:

Публикуване на коментар