12 май 2018 г.

Тройно шоколадова панакота

   Това божествено вкусно шоколадово трио направих, за да почерпя за новата блогогодинка. Но десертът отдавна свърши, а аз  чак сега успях да стигна до снимките. Останаха само вкусните сладки спомени :) За съжаление, когато е на пластове, този иначе много лесен и бърз за приготвяне десерт изисква повече търпение докато стане готова за хапване, но пък търпението си заслужава....



Продукти:
800 мл течна сметана
200 мл прясно мляко
100 г бял шоколад
100 г млечен шоколад
100 г черен шоколад
1 ванилия
2 ч.л. какао
есенция ром на Д-р Йоткер
150 г захар
2-3 пак. желатин /според количеството течност на опаковката/


   Сметаната и прясното мляко се смесват, разбъркват се и сместа се разделя на три части - за всеки от трите вида шоколад. Количеството на захарта и желатина също се разделят на три части. Една част от желатина се накисва в малко течност, за да набъбне. В това време едната третинка от сметаната се разбърква със съответната част от захарта и се слага на котлона. Когато кипне, се оттегля от котлона и в нея се слага единият вид шоколад. Разбърква се добре, за да се разтопи напълно. Прибавя се набъбналият желатин и отново се разбърква, докато и той се разтвори. Аз първо приготвих сметаната с млечен шоколад, която овкусих обилно с есенция ром. Сместа се разсипва в подходящи купички, които се прибират в хладилника, докато пластът "стегне". Следва овкусената с ванилия сметана с бял шоколад, изчаква се да "стегне", след което и сместа с черния шоколад, в която се прибавят и две чаени лъжички какао. 

 Необходимо е време, докато и трите пласта са готови, а дотогава човек може само да чака и да се облизва.....😋 Количеството на захарта може да се увеличи, ако желате по-голяма сладост, но за моя вкус, имайки предвид количеството на шоколада, това е напълно достатъчно. Да ви е сладко!




1 коментар:

  1. Чудесна панакота Радост,
    много вкусна и много красива изглежда, прекрасен десерт за гости.
    Поздрави и успешна нова седмица !

    ОтговорИзтриване