19 февруари 2017 г.

Африкански сом с горчица и орехи на фурна

   Африканският сом отдавна е влезъл в карегория "Любими", що се отнася до риба. Филето е разкошно и пържено и на фурна. А днешният вариант е направо неустоим - с горчица, мед и бяло вино.




Продукти:
филе от африкански сом
горчица с мед
орехи
1 ч.ч. бяло вино
1 лимон
пресен розмарин
зехтин
сол, черен пипер

   Рибните филета се измиват и подсушават добре. Осоляват се, поръсват се с черен пипер и се поливат със сока от един лимон, смесен с чаена лъжичка горчица с мед и чаша бяло вино. Аз имах готова горчица с мед и за по-лесно използвах нея, но ако не разполагате с готова, може да си приготвите. Така и съотношението ще е изцяло по ваш вкус. Хубаво е рибата да престои половин-един час в хладилника, за да поеме аромата на подправките. 


   Орехите се начукват на едри парчета и се запичат леко на сух тиган. Дъното на съда за печене се намаслява с малко зехтин. Филетата се изваждат от маринатата и се намазват тънко с горчица. Нареждат се в тавичката, наръсват се с орехите и се поливат с тънка струйка зехтин. Поръсва се с листенца пресен розмарин. Марината се излива в тавичката, а ако е необходимо се долива и още малко водичка. Пече се във фурната на 200-220 градуса. Поднесете с лимон и бяло вино. Добър апетит!


Няма коментари:

Публикуване на коментар