31 октомври 2016 г.

Торта "Ferrero Rocher"/"Фереро роше"

   Черпя с тази прекрасна торта за рождения ден на моята дъщеря. Нежна и златна торта, за едно нежно дете със златна душа и  специално отношение към шоколада:) Честит рожден ден, мое пораснало момиче!!!




   На много места в интернет-пространството се среща тази невероятно изкусителна торта, а това е моята вариация  - с наситен аромат на запечени лешници, шоколадов крем и хрупкави вафли.

Продукти за блата:
10 яйца
250 г  захар
3 с.л. какао
4 с.л. брашно
200 г лешници
2 ч.л. бакпулвер
1 кутия вафли "Femily" с лешници

Продукти за крема:
40 мл вода
100 г шоколад
3 с.л. какао
70 г  захар
6 жълтъка
250 г масло
50 г лешници
200 г течен шоколад

За заливка и украса:
200 мл. течна сметана
200 г шоколад
смлени лешници и вафли



   Цялото количество лешници се счуква, за предпочитане не много на ситно, за да се усещат парченцата ядка и се запичат леко на сух тиган или във фурната. Жълтъците се отделят от белтъците и към тях се прибавя захарта. Разбиват се добре с миксер до побеляване, след което се добавят и какаото, брашното и бакпулверът. Разбърква се и се изсипват лешниците. В отделна купа се разбиват на сняг белтъците и се прибавят към другата смес, като се разбъркват внимателно с шпатула, за да не спаднат. Сместа се разпределя на части, от които се пекат блатовете. Аз изпекох пет блата, но използвах четири. Ако желаете да направите торта с по-малък размер, трябва да намалите пропорционално количествата на продуктите.


   Докато се пекат блатовете се приготвя кремът. В тенджера на тих огън се загрява водата със захарта и какаото. Прибавя се шоколадът и се бърка, докато се разтопи. За крема предпочетох Милка Noisette. Изсипват се разбитите с вилица жълтъци и се бърка до сгъстяване на крема. Прибавят се 50 г от маслото и сместа се оставя да се охлади. В това време, с миксер се разбива добре маслото и заедно с течния шоколад и лешниците се прибавят към крема. Всичко отново се разбърква.

   При сглобяването на тортата се редуват блат, крем, слой вафли и т.н. Ако обичате по-сочни торти, може да сиропирате леко блатовете. За целта аз направих малко лек сироп от вода, какао и захар, но не трябва да се прекалява с напояването, за да не се развали ефекта от хрупкавия слой вафли.
   

   За хрупкавия вафлен слой, вафличките се разполовяват и се нареждат плътно една до друга, за да се образува блат. Получава се прекрасна комбинация от сочен блат,  нежен крем и хрупкав вафлен слой.
   
   След като тортата стегне добре в хладилника, се украсява със смлени лешници и вафли, а отгоре се залива с шоколадов ганаш. За приготвянето му, сметаната се загрява /без да завира/, отдръпва се от котлона и в нея се разтопява шоколадът. Оставя се да се охлади, след което се залива тортата и отново се прибира в хладилника. Да ви е сладко!



2 коментара:

  1. Макар и със закъснение: Да е жива и здрава дъщеря ти, Радост! Нека все да радва душата и очите ти!
    Ще си дръпна едно парченце от тази чудесна торта, която си и приготвила.

    ОтговорИзтриване