15 октомври 2016 г.

Мармалад от шипки

   Никога не бях правила мармалад от шипки. Всеки път, когато минех покрай някое храстче и видех узрелите червени плодчета, се сещах за онзи вкусен мармалад от детството, но все не оставаше време нито за бране, нито за варене. И така, сега когато се оказах с цял куп шипки у дома, дойде моментът за първия шипков мармалад. Мармалад за чудо и приказ се получи!



Продукти:
5 кг зрели шипки
3 кг захар
1ч.л. лимонтузу

   Шипките се почистват от листенцата и мъхестата част на края на плодчето. Измиват се добре и се сваряват до пълното им омекване. Какъв аромат започва да се носи още при варенето на плодчетата....Добре е да има повечко вода, за да се използва после при претриването.


   Когато шипките омекнат, се оставят да се охладят, след което се претриват през сито, като се поливат и с част от водата при варенето. Тук, естествено като при всеки първи опит, имаше момент на проба и грешка, докато намеря моя начин за отделяне на семките и люспите от месестата част. През гевгир падат прекалено много семки и после трябва кашичката да се мине поне още един път през по-ситна цедка. С пасиране пък ми се получаваше прекалено гъсто, а и пак оставаше въпросът с отделянето на семчиците. Определено моят начин е претриването през сито. Ако искате да отделите максимално количество материал за мармалад, може да претриете сварените шипки няколко пъти.


  Отделеното плодово пюре се разбърква със захарта и се вари на тих огън в широк съд при непрекъснато разбъркване, за да не загори. Готово е, когато при бъркане по дъното на тавата остава ясна следа след бъркалката. Малко преди мармаладът да е напълно готов, се прибавя и лимонтузуто.
   Мармаладът се разсипва в чисти и сухи бурканчета, докато е още горещ. Бурканчетата се затварят веднага и се обръщат с капачките надолу. Да ви е сладко!



7 коментара:

  1. Чудесен цвят. И аз всички мармалади през ситна цедка ги претривам.

    ОтговорИзтриване
  2. Радост,
    моята баба навремето правеше много вкусен мармалад от шипки.Събираше сама шипките и правеше много мармалад - по 40 буркана Омния.Знаеше от колко килограма шипки колко мармалад се получава.Шипките след като се наберат се оставят няколко дни до седмица разстлани на тънак пласт върху плат за да омекнат и след това се сваряват и претриват.Така претриването е по - лесно, 2 претривания са достатъчни.Страхотен шипков мармалад се получава.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели! Забелязах този момент с омекването, докато сушах част от шипките за чай. Може би така просто ще им трябва по-малко време да се сварят. Поздрави и от мен!

      Изтриване
  3. Привет, Радост, ти Радост от Гответе с мен ли си? Ако е така - радвам се да те открия:)
    Ако ли не - пак се радвам:)
    Страхотен мармалад, много любим, ох, от кога не съм хапвала, мама преди правеше, но отдавна не е приготвяла.

    ОтговорИзтриване