11 септември 2016 г.

Киноа със зеленчуци

   Киноата става все по-популяна у нас и затова днес се спирам на това свежо, полезно и лесно за приготвяне ястие, с което можете да разнообразите менюто. Малките приятни семенца могат да се използват за приготвянето на всевъзможни ястия и салати, но тъй като градината сега изобилства от прекрасни летни зеленчуци, днес се спрях на тази вариация. 



 Продукти:
1 ч.ч киноа
1 глава лук
2 зелени чушки
2 червени чушки 
3 моркова
1 малка тиквичка
1 чаша царевица
1 кубче бульон
сол, черен пипер, зехтин
3 с.л. соев сос
1 с.л. балсамико

   Киноата се сварява във вода в съотношение две части вода, една част киноа. При варенето във водата се натрошава половин кубче бульон. Аз използвах зеленчуков. Отцежда се от водата и се оставя да се охлади, докато се приготвят зеленчуците.
   Лукът се нарязва на полумесеци, а чушките, морковите и тиквичката на лентички. На дъното на дълбок тиган се налива малко зехтин и за кратко се задушава лукът. Последователно се прибавят морковите, царевицата, чушките, а най-накрая и тиквичките. Задушава се за няколко минутки и се добавят останалата част от кубчето бульон и половин чаша бяло вино или бира. Овкусява се с черен пипер, соев сос и малко балсамико. Ако е необходимо се добавя и още сол, но първо опитайте. Не трябва да се прекалява със задушаването на зеленчуците. Добре е да останат леко хрупкави и свежи. 
   Когато зеленчуците са готови се смесват с киноата. Не забравяйте за чаша прекрасно вино:)

2 коментара:

  1. Много вкусно ястие Радост.От киноа могат да се правят и кълнове, които са много вкусни и чудесни за салати.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели! Идеята с кълновете определено ми хареса и ще опитам непременно!

      Изтриване