6 септември 2016 г.

Лютеница

   За какво са почивните дни, освен за да свършим малко работа:) При нас този принцип определено важи напълно и ето, че се захванахме с новата домашна лютеница. Онази, бабината лютеница, която помним от малки и чийто вкус е останал като част от детството ни. Определено тя е най-трудоемката част от зимнината, която се приготвя у дома. Всяка година се "благославям" на ум, че пак съм се захванала, но докато цяла зима се наслаждавам на резултата и гледам децата с какъв апетит похапват, събирам нови сили и подхващам новата порция. Действително отнема време и усилия, но определено си струва това, да поднесеш на децата нещо истинско, качествено, вкусно и без никакви консерванти и добавки на нишестета и оцветители.



Продукти:
20 кг червени чушки
10 кг домати
1 кг моркови
1 кг патладжан
кимион
черен пипер
сол
олио
захар

 
   Обикновено първо започваме с чушките - най-бавната работа от всичко. Измиват се, почистват се от дръжките и семето и се изпичат. Добре е изпечените чушки да се слагат в съд с капак, за да се задушат и по-лесно да се белят. Естествено лютеницата може да се приготви и със сурови чушки, но определено вкусът на лютеницата с печени чушки е съвсем различен. В крайна сметка обаче, всичко е въпрос на вкус, а и на време.
Доматите се измиват, почистват се от зелената част и се нарязват на парченца. Морковите също се измиват и сваряват до омекване. Патладжаните се изпичат, след което се оставят да се охладят и се обелват. Аз ги пека във фурната, върху постлана с хартия за печене тава на ок. 200 градуса.
   Всички зеленчуци се смилат с машинка за мелене. Може и с кухненски комбайн или да се пасират, но аз предпочитам лютеницата да е по-едро смляна. Всичко се смесва в голям, широк съд и се вари на тих огън, като непрекъснато се бърка. Когато се посгъсти се добавят олиото и подправките. Количество на подправките няма да посочвам, тъй като са изцяло въпрос на вкус. Ако желаете да се получи леко пикантна, добавете няколко люти чушчици. Вари се, докато се достигне желаната консистенция. Имайте предвид, че когато изстине се сгъстява още.
   Готовата лютеница се разсипва в чисти, сухи бурканчета и се затваря. Стерилизира се за ок. 10 минути.
  Това е! Доста време отнема, но със сигурност си струва!

2 коментара:

  1. Обожавам топла лютеничка! Чудесна е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Траянче! Аз лично с топла прясна лютеница, мога и половин хляб да изям:)

      Изтриване