11 юни 2016 г.

Солена торта "Пролетно вдъхновение"

   От много време се канех да направя подобна солена торта, а още по-дълго отлежаха и снимките, докато остане време да публикувам рецептата. Исках да е зеленчукова, свежа и пролетна, а ето го и резултата:



ПРОДУКТИ
Картофен блат:
12-14 картофа
1 малка глава стар лук
сол, масло, зехтин, черен пипер

Спаначен блат:
250 г спанак
2 стръка зелен лук
180 г сирене
зехтин, масло, черен пипер, сол
2 яйца

Блат от моркови:
10 моркова
2 скилидки чесън
бялата част на 2 стръка зелен лук
зехтин, масло, черен пипер, сол

Сиреново-млечен слой:
2 пакета крема сирене
1 пак. извара
1 голяма заквасена сметана
1 стрък пресен лук
1 стрък пресен чесън
шепа репички
сол, черен пипер, зехтин

 
   Картофите се обелват, нарязват на кубченца и се сваряват. Докато са още топли се намачкват, Прибавя се нарязанта на много ситно глава лук и се овкусява със сол, масло, зехтин и черен пипер.

  Спанакът се почиства от дръжките, измива се добре и са нарязва на лентички. Лукът също се нарязва на ситно. На дъното на дълбок тиган се налива малко зехтин, в който се поставя парченце масло. Когато се загрее и маслото се разтопи, се изсипва лукът, а след това и спанакът. Задушават се леко при внимателно разбъркване. Когато спанакът поомекне, тиганът се отстранява от котлона. Овкусява се със сол и черен пипер. Добавя се натрошеното сирене. В купичка се разбиват яйцата, изсипват се при спанака и се разъркват внимателно. От сместа, която се получава, се изпича блат във форма за торта или с помощта на ринг. Необходими са ок. 30 мин на 200 градуса, докато стегне.
   Морковите се измиват и се настъргват на едро ренде или с помощта на кухненски комбайн. На дъното на тигана се сипва малко зехтин, в който отново се поставя парчеце масло. Когато маслото се разтопи, се изсипват нарязаният на ситно лук, счуканият чесън и морковите и се задушават. Добре е да останат леко хрупкави, за да има повече свежест тортата. Овкусява се със сол и черен пипер.



   Остава да се приготви и млечно-сиреновата смес. За целта изварата и крема сиренето се намачкват. Прибавя се и заквасената сметана и с помощта на пасатор се разбиват на пухкава смес. Овкусява се със сол, черен пипер и зехтин. Част от сместа се отделя, за да се измаже тортата отвън. В останалата част от сместа се добавят нарязаните на ситно лук, чесън и репички. 


   Когато всичко е подготвено е време за сглобяване на тортата. Може да се използва ринг или форма за торта, а ако не държите на идеалните форми, спокойно може да се оформи и просто в чиния. 
   Картофената смес се разделя на две. Едната част се изсипва на дъното на формата и с лъжица се разпределя и притиска, за да се оформи блат. Отгоре се поставя спаначеният блат, след което се разпределя и сиреново-млечната смес. Следва пласт от морковите и най-отгоре се разпределя останалата част от картофте. Отвън тората се намазва с отделената сиренова смес. Добре е тортата да престои поне няколко часа в хладилника, преди да се украси и да се поднесе. Добър апетит!




4 коментара:

  1. Отговори
    1. Благодаря, Вили! Може би се получи толкова сполучлива, защото я направих с огромно желание:)

      Изтриване
  2. Радост,
    прекрасна солена торта.И аз съм почитател на солените изкушения и тортите в солен вариант са ми слабост.Бих направила някои изменения съгласно моят вкус и предпочитания.Но солените торти търпят много вариации.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели! Именно, точно това им е хубавото, че търпят неизчерпаеми комбинации....

      Изтриване