23 април 2016 г.

Сиренки с бакпулвер

   Сиренки с бакпулвер - прекрасна съботно-неделна закуска. Това е резултатът, когато на човек не му се става рано, а когато стане е толкова гладен, че не му се чака да втасва тесто с мая.



Продукти:
500 г брашно
1 яйце
300 мл кисело мляко
40 мл олио
1 ч.л. ленено семе
170 г сирене
чубрица
маково семе
1 ч.л. сол
1,5 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода бикарбонат
малко разтопено масло
маково семе за поръсване



   Брашното се пресява и в него се прави кладенче. Содата се изсипва в киселото мляко, разбърква се и се изчаква няколко минути, докато се надигнат балончетата. 
В кладенчето се изсипват яйцето, киселото мляко, солта, бакпулверът и олиото. Омсква се меко тесто, докато стане гладко и еластично. Прибавят се натрошеното сирене, лененото семе, чубрицата и маково семе. Тестото се размесва отново, докато сиренето и семената се разпределят равномерно. 
   От тестото се откъсват парченца, от които се оформят топчици. Големината им трябва да е приблизително такава, че да запълва формичката за мъфини до ок. 2/3. Намазват се с разтопено масло и се поръсват с маково семе. Изпичат се на 180-200 градуса в предварително загрята фурна. Това е  - бързо, лесно и вкусно:)




1 коментар:

  1. Много харесвам такива бързи и лесни рецепти, чудесни са, за закуска, за хрупане по всяко време. Пролетното настроение е завладяло блога ти:) Поздрави!

    ОтговорИзтриване