20 април 2016 г.

Гнезда със спанак и яйца

   Днешното предложение е леко и пролетно. След дългите зимни месеци и в разгара на сезона на спанака, би било истинско престъпление да не присъства на трапезата. А оформено и поднесено по този начин е и по-интересно за децата, които обикновено не са големи почитатели на спанака. Комбинацията с голям и хубав таратор е чудесна.



Продукти за 4 порции:
1 ч.ч. ориз Krina Balance
300 г спанак
3 стр. пресен лук
2 скилидки чесън
1 голям морков
4 яйца
1/2 ч.л. червен пипер
черен пипер, сол, олио




   Оризът се измива много добре със студена вода и се оставя да се отцеди. Пресният лук се измива и нарязва на парченца. На дъното на дълбок тиган се налива малко олио и в него за кратко се задушават лукът и пресованият чесън. Прибавя се оризът и се запържва, докато стане прозрачен.

   Спанакът се измива и почиства от дръжките. Нарязва се на парченца и заедно с настъргания морков и червения пипер, се прибавя към ориза. Разбърква се добре и когато спанакът поомекне, постепенно се доливат 3 чаши вода. Овкусява се със сол и черен пипер. Може да се добавят пресен магданоз и малко бяло вино.
   Когато водата се  поеме от ориза, с помощта на купичка и чинийка се оформят гнезда, които се поставят в намаслена тавичка. По средата на гнездото се прави вдлъбнатинка, в която се слага по едно яйце. Запича се във фурната на 200 градуса до готовност на яйцата. Поднася се с кисело мляко или таратор. Добър апетит!



2 коментара: