15 октомври 2015 г.

Ароматни котлети от сьомгова пъстърва на фурна

   Ароматно, здравословно, вкусно.... Какво повече да кажа за тази прекрасна рибка, освен, че е и лесна и бърза за приготвяне. 


Продукти:
1 голяма сьомгова пъстърва
1/2 лимон
1 чаша бяло вино
розмарин
салвия
сол, черен пипер, бял пипер
ароматен билков зехтин



   Рибата се почиства /ако не е почистена още преди да я купите/, измива се и се нарязва с остър нож на котлети /шайби/. Осолява се, наръсва се със смлени черен и бял пипер. Лимонът се изцежда и сокът се смесва с бялото вино. Поливат се парченцата риба и се оставят да се мариноват и поемат ароматите, според времето, с което разполагате.

   Тавичката, в която ще се пече рибата се намазва с ароматен билков зехтин. Нареждат се котлетите и се наръсват с пресни листа салвия и розмарин. Полива се и с малко ароматен билков зехтин  Ако е необходимо се долива малко водичка и се изпича на 200-220 градуса.
   На рибата не е й е нужно дълго печене. За тази рибка аз долях малко вода, покрих отгоре с алуминиево фолио, без да завивам плътно тавата. Първоначално пекох на 200 градуса, а след като прецених, че рибата е почти готова, увеличих градусите и махнах фолиото, за да се получи златиста коричка. Не забравяйте и за чаша вино:) Добър апетит!



5 коментара:

  1. Радост,
    чудни са станали котлетите.Малко е скъпичка тази риба в охладено състояние , но си заслужава да се приготви.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти допада вариантът ми, Ели! Абсолютно си права. За съжаление като цяло охладената риба си е скъпа, поне според мен. Да не говорим, ако следваш най-новите съвети, че трябва да присъства няколко пъти в седмичното меню...

      Изтриване
  2. Много апетитна рибка, Радост! Много вкусна и много нежна, а не и трябва и дълго време за готвене :)
    Поздрави и хубава вечер на теб!

    ОтговорИзтриване
  3. А проблем ли ще е, ако се маринова от предната вечер? Нужна ми е за един обяд в събота, но ще я купя още в четвъртък. Чудя се как.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма никакъв проблем, стига рибката да е наистина прясна и да се прибере в хладилника. Може да се обърне по някое време, за да поеме по-добре ароматите от виното и лимона. Приятен обяд:)

      Изтриване