1 февруари 2015 г.

Свинско с кисело зеле и ориз в гювеч

   В това лошо време, в което от дъжд и сняг не можеш да си подадеш носа навън, определено свинското с кисело зеле, в компанията на чашка червено вино е чудесно предложение. 


Продукти:
600 г. свински врат
1 голяма кисела зелка
11/2ч.ч. ориз
1 стрък праз
2-3 дафинови листа
2 ч.л. червен пипер
олио


Свинското месо се измива, подсушава и нарязва на парченца. На дъното на гювеча се сипва 1 с.л. олио и се добавя месото. Похлупва се и се поставя във фурната  да се задушава на 220-230 градуса. В това време се нарязва на парченца киселото зеле и се задушава в тенджера с малко вода на котлона. Когато зелето поомекне се прибавят дафиновият лист, червеният пипер и празът, също нарязан на парченца. Най-накрая се добавя и измитият ориз, който предварително се измива много добре със студена вода. 




    Зелето се прибавя към месото в гювеча, разбърква се добре и се долива вода. Гювечът отново се похлупва и се връща във фурната. Най-накрая може да се отвори капакът, за да се позапече повърхността. Добър апетит:)




5 коментара:

  1. Я? В гювеч? Добра идейка;) Мерси!

    ОтговорИзтриване
  2. Ох, това си е класика, Ради! Пък и толкова обичам да готвя в гювеч! Май днес ще вадя зелчица от бидончето! Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Много апетитно предложения, Радост!
    И тази чушчица - неустоимо поднесено!

    ОтговорИзтриване
  4. Само ако знаеш колко ми е любимо това ястие?!
    Прекрасно си го запекла и двойно по-примамливо си го сервирала,Радост!
    Поздрави:)!

    ОтговорИзтриване
  5. Гозба точно, ама точно по мой вкус!!! Както трупа сняг навън, даже много ми се иска у дома така да ухае... Да имах кисело зеле, веднага я започвах!
    Усмихнат петък от мен, Ради :)

    ОтговорИзтриване