15 юли 2014 г.

Картофи с гъби и синьо сирене

   Моите ТОП 5 с гъби и синьо сирене   

   Винаги много ми е допадала комбинацията от гъби и синьо сирене, особено в компанията на чаша червено вино през зимата или пък студено бяло вино през топлите летни вечери. Така ми хрумна и идеята да ви представя няколко прекрасни, апетитни предложения по мой вкус. 






Продукти:

6-7 средни картофа
1 малка глава стар лук
4 скилидки чесън
1 голям морков
1 шепа замразена царевица или една малка консерва
250 г пресни гъби
150 г синьо сирене
100 г. настърган кашкавал
150-200 мл готварска сметана
1 к.ч. бяло вино. 
зехтин, сол, черен пипер


    
     Картофите се измиват добре и се сваряват. Не е необходимо варене до пълна готовност, тъй като после се дозапичат. Когато изстинат, се обелват и нарязват на колелца. 
   Докато се варят картофите, могат да се приготвят останалите зеленчуците. Лукът и чесънът се обелват, нарязват се на ситно и се слагат да се задушават в малко зехтин. Малко след това се прибавя нарязаният на ситно морков.  Гъбите се нарязват на филийки и заедно с царевицата също се изсипват при лука. Разбърква се добре и се оставя да се дозадуши на тих огън. Може да се долее малко от бялото вино. Овкусява се с черен пипер и съвсем малко сол, тъй като и синьото сирене и кашкавалът са солени.  




   Дъното на подходящ съд се намазва с малко зехтин и се нарежда един ред от картофите.  Поръсват се с половината от кашкавала и синьото сирене. Отгоре се изсипва зеленчуковата смес и разпределя се равномерно. Върху зеленчуковия слой се натрошава останалата част от синьото сирене. Нарежда се още един ред картофи. Ястието се залива със сметаната и бялото вино. Изпича се във фурната на 200 градуса. Малко преди да се извади, се поръсва с останалата част от кашкавала и се връща да се дозапече.  Желателно е да се сервира топло, докато синьото сирене и кашкавалът са разтопени, но и когато изстине е все така вкусно. Добър апетит!





Няма коментари:

Публикуване на коментар