16 април 2014 г.

Трахана - рецепта

       Не съм сигурна, но доколкото зная, тази рецепта за траханата произхожда от сливенския край. Признавам, тя е едно от най-трудоемките неща, които някога съм приготвяла, обаче определено си струва. Много по-полезна е от всякакви макарони и кус-кус. Ще се уверите сами от състава на продуктите. Количеството им е много относително и зависи от вкуса ви и най-вече от това, с което разполагате. 


Продукти:
1-1,5 кг червени чушки
0,5-1 кг домати
0,5 кг моркови
1 глава лук
2 ябълки
0,5 кофички кисело мляко
2-3 кг брашно
1/5 кубче хлебна мая
траханова закваска


      Зеленчуците се измиват, нарязват и сваряват, след което се отцеждат и пасират. Маята се разтваря в купичка с малко от топлия зеленчуков бульон и няколко с.л. брашно. Трахановата закваска се приготвя предварително, като 1 ч.ч. от миналогодишната трахана се накисва добре в малко вода. Когато маята се активира, се замесва тесто. Когато се приготвя за първи път може и без траханова закваска, като се сложи повечко мая. Брашното се пресява. По средата се прави кладенче, в което се изсипват зеленчуковото пюре, маята, закваската и останалите продукти. Омесва се средно меко тесто, което се оставя да втаса. Според рецептата на баба ми, към продуктите се слага т. нар. подправка траханово. Чувала съм, че това всъщност е самардала, но не съм сигурна и не съм пробвала. Когато тестото се понадигне, се накъсва на малки плоски питки /ок 10 см диаметър и 0.5-1 см дебели/, които се нареждат върху чиста покривка да съхнат. Съхненето отнема доста време, като периодично питките се обръщат и сплескват, тъй като тестото продължава да втасва. Много важно тук е да се определи дали са достатъчно засъхнали, тъй като се претриват през едро сито, мрежичка или гевгир, за да станат на трохи. Ако са много мокри не могат да се претрият, а ако пресъхнат, стават твърди като камък и не могат да се натрошат. Точно претриването е най-трудоемката част. Открихме и друг начин за натрошаване, при който питките се разточват на по-тънки корички. Изсъхналите корички се натрошават с ръка или с помощта на хаванче. По този начин обаче, парченцата са по-ситни. Виждала съм и вариант, в който тестото се поставя в буркан и се съхранява в хладилник. В този случай технологията на приготвяне на ястието е съвсем различна. Препоръчвам като начало да се опита с по-малка дозичка, а рецептата за приготвянето на трахана за закуска може да намерите тук трахана

4 коментара:

  1. А за мързеливите, топките трахана се слагат във фризера, и си вадиш да правиш когато има нужда...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина и това е вариант, но тогава трябва всеки път да се занимаваш, а така всичко е готовf и само пускаш в тенджерата:)

      Изтриване
  2. Това е традиционната рецепта, по която я правеха моите баби. Всъжност могат да се добавят различни зеленчуци според вкуса. Количеството на лука не е гоямо и не се усеща, но давате чудесва идея за дюли. Със сигурност биха дали интересен аромат.

    ОтговорИзтриване