17 април 2014 г.

Баница със спанак

    Отдавна ми се хапваше баница със спанак и най-накрая остана време и за нея. Всъщност приготвянето й е бързо и лесно, а спанакът придава по-свеж и пролетен привкус.


Продукти:

1 пак. готови фини кори
100 г масло
300 г сирене
4 яйца
1 кофичка кисело мляко
200-250 г спанак

   Спанакът се задушава за няколко минути в гореща вода, изцежда се добре и се оставя да изстине. В това време маслото се разтопява, яйцата се разбиват добре с киселото мляко, а сиренето се натрошава. Тавата се намазва обилно с масло. Една по една корите са наръсват със сирене, нарязан спанак, смес от яйце и мляко и разтопено масло. Наръсените кори се навиват на руло и се нареждат в кръг /на спирала/ в тавата. Когато се запълни тавата, баницата се напръсква с остатъка от маслото и се залива с останалата част от яйчената смес. Изпича се за ок. 30-40 мин. на 180 градуса. Готовата баница може леко да се напръска с вода и се покрива с кърпа. При размера на моята тавичка остават неизползвани ок. 1/3 от корите, които могат да се използват за друго, а самата баница става богата на плънка и сочна. Да ви е сладко!


1 коментар:

  1. Привет, чудесна е баничката. Добавих те в блогрола си, тук не открих списък с последователите. Прекрасно местенце! Весели празници!

    ОтговорИзтриване